Gesamtkunstwerk

In een zogenaamd 'Gesamtkunstwerk' zijn alle kunsten in één totaalkunstwerk vertegenwoordigd. Alle kunstdisciplines hebben hierin hun eigen rol en versterken elkaar omwille van het eindresultaat.

Bij Richard Wagner (componist) kwam de term 'Gesamtkunstwerk' voor het eerst voor, zijn opera's zijn op alle fronten een totaalkunstwerk. Alles, dus zowel de muziek, de decors, de teksten als de musici, zangers en acteurs zijn in perfecte samenhang met elkaar.

Ook de producties van Diaghilev (impresario) komen voor de titel Geamstkunstwerk in aanmerking. Met zijn dansgroep 'Les Ballets Russes' streefde hij naar een eenheid tussen libretto, dans, muziek, kostuums en schilderkunst (decors).

Elke productie was nieuw en revolutionair en zorgde internationaal voor enorm opzien.Het publiek was dan weer enthousiast dan weer geschokt door bijvoorbeeld een gewaagde choreografie, sensuele kostuums of tot dan toe ongekende muziek (Zoals bijvoorbeeld 'Le Sacre du printemps' van componist Stravinsky).

Diaghilev werkte samen met choreografen als Massine en Balanchine, componisten zoals Stravinsky, Ravel, Satie of Debussy en kunstenaars als Matisse, Bakst en Picasso.