Moderne dans

20.modern_ballet.jpgDe moderne dans is een eeuw geleden ontstaan. Omdat het zo’n radicale verandering in dansstijl en uitdrukking was ten opzichte van de klassieke dans, is de naam nooit veranderd. Feitelijk wordt met het begrip modern vooral het onderscheid met  de klassieke dans/ het ballet aangegeven.

Het meest revolutionaire aspect  zit ‘m in de danstaal: moderne dansers proberen niet ‘te zweven’ en gebruiken geen vaststaande reeks van houdingen, armbewegingen en passen, maar zij staan stevig met beide voeten op de grond en gebruiken alledaagse bewegingen in hun dans. In de periode dat de moderne dans zich ontwikkelde werden er op alle gebieden van kunst en wetenschap grote en kleine revoluties ontketend. Vooral vanuit de schilderkunst kennen we de termen impressionisme naar expressionisme.

De moderne dans sluit aan bij  het impressionisme en het expressionisme. Isadora Duncan bijvoorbeeld kan gezien worden als een impressioniste, en Martha Graham als een expressioniste. 

Een verschil met de andere kunsten in die tijd is, dat de moderne dans zich niet alleen ontwikkelde in Europa, maar  voor een belangrijk deel ontstaan is in de Verenigde Staten. Beide stijlen zijn duidelijk te onderscheiden.

Er wordt dan ook gesproken van Amerikaans moderne dans en Europees moderne dans.

Om alle media op deze pagina weer te geven is de Flash Player plug-in vereist en dient JavaScript ingeschakeld te zijn.

Kijk ook naar Acts of Light, Het Nationale Ballet