Hofballet

9.hofballet.jpgIn de 14e eeuw begonnen de Italianen vele elementen uit de oude Griekse en Romeinse culturen opnieuw te waarderen; van politiek bedrijven tot  kunst en architectuur. Met deze oude samenlevingen voor ogen begonnen Italianen anders over hun leven te denken. Al het prachtige van het hier en nu werd belangrijk. Deze denkwijze en levenshouding - de Renaissance -verspreidde zich in de vijftiende eeuw door Europa. Carpe Diem (pluk de dag) werd het motto.

Er was een glansrol weggelegd voor dans in de vijftiende en zestiende eeuw. Dansen werd dé manier om te laten zien dat je beschaafd was, voornaam en uitermate geschikt als schoonzoon of schoondochter.

8._hofballet.jpgHet Hofballet ontstond tegen het einde van de zestiende eeuw. Deze festijnen van dans, muziek en voordracht waren niet alleen een lust voor oog en oor, vaak waren ze op politiek en filosofisch gebied van symbolische betekenis.

In de Barokperiode beleefde het hofballet een hoogtepunt onder koning Lodewijk XIV. Hij was een ballettomaan. In zijn jonge jaren trad hij graag op als sterdanser in de hofballetten. En hij richtte de eerste dansacademie op: L’academie Royale de Danse.