Danssoorten
Buikdans

Buikdans is een zeer oude vorm van dansen, waarschijnlijk wel 5000 jaar oud. Oosterse tempeldanseressen en priesteressen dansten het al, om de beweging van de vruchtbaarheidsgodin Sarasvati na te bootsen. Hoe het is overgeleverd is niet helemaal duidelijk. Het zou uit India meegenomen kunnen zijn door zigeuners (er zijn ook overeenkomsten met Indiase dansen). Het zou ook aan het hof van sultans kunnen zijn gedanst, als erotische dans.

Vaak worden buikdansen door vrouwen uitgevoerd (dit hoeft echter niet). Het accent ligt op de heupen en het bekken, het centrum van het lichaam. De naam buikdans is dus eigenlijk niet correct. Buikdansers zijn heel soepel in het bekken en in de lage onderrug. Ze kunnen goed de bewegingen van het bekken isoleren (apart bewegen). Daarnaast maken de dansers sierlijke armbewegingen.

De buik van de buikdansers is bloot. Ze dragen lange rokken in felle kleuren met BH-achtige topjes. Vaak hebben ze daarnaast een lange sluier die ze over hun gezicht of schouders kunnen doen.