Dansbegrippen
Afrikaanse dans [d-b]

Met Afrikaanse dans worden dansen aangeduid van de culturen ten zuiden van de Sahara en de Arabische culturen. Er kunnen zeven belangrijke gebieden benoemd worden die hun eigen stijl onderscheiden: De zuidelijke Sahara (Mali en Niger); West-Afrika; Centraal-Afrika; zuidelijk Afrika; Oost-Afrika; Soedan; de Sahara (het zuiden van Libië en Algerije).

Gemeenschappelijke kenmerken zijn: Het vrije en losse bewegen van het lichaam, het voetgebruik, bekkenbeweging, herhaling van ritmen, diverse tempi of ritmen in verschillende delen van het lichaam (polyritmiek) De ritmen en tempi van de muziek (waaronder slaginstrumenten) en de dans inspireren elkaar voortdurend.

Het voetgebruik is over het algemeen heel "aards": stappend en stampend, soms afgewisseld met hoge sprongen. Het bekken wordt ritmisch en los bewogen. Er zijn veel verschillende aanzetten van beweging tegelijk in het lichaam, waarbij tegelijkertijd diverse tempi gebruikt worden; bijvoorbeeld: de schouders bewegen twee keer zo snel als de voeten. De basishouding kent enigszins gebogen knieën, uit elkaar, met een schuine rug.

Fabius